Category Archives: sembang-sembang

Kisah Mencari Murtabak Telur di basuh di Pasar Ramadan

Saya suka makan murtabak. Ceritanya semalam kami teringin nak makan murtabak. Pergi Pasar Ramadan yang dekat rumah. Nak pergi jauh-jauh sebab dah jam 6:20pm. Saya tak pasti berapa kedai murtabak ada, maybe 3 , 4 atau 5. Tapi saya cuma pergi 3 gerai sahaja.

Gerai murtabak pertama

Satu kedai murtabak tu, telur masih dalam bekas telur. Bekas telur yang kertas tu. Maybe dia dah basuh kulit telur, tapi letak balik dalam bekas tu. Tapi untuk hati-hati saya rejek kedai ni.

Dua kedai murtabak lagi, Nampak macam kulit telur tu dah di basuh dan diletak dalam bekas plastic, orang yang jual pun pakai kopiah. Maybe tau kot pasal telur ni kena basuh dulu.

Gerai murtabak kedua

Saya pergi situ, ada 3 orang penjual, sorang pakai kopiah. Saya pergi dekat sikit, saya intai-intai sikit dalam bekas tu. Sekali ternampak sebiji telur yang masih ada tahi ayam. Mungkin ada satu telur terlepas, tak basuh. Maklumlah, banyak tu nak kena basuh.

Rejek!

Saya call wife, bagitau dah dua kedai murtabak pergi, ini kedai last, kalau yang ni pun tak basuh telur tak de la rezeki makan murtabak hari ni.

Gerai murtabak ketiga

Sampai kedai ketiga. Saya buat benda sama. Walaupun penjualnya pakai kopiah kena hati-hati juga takut jadi macam gerai kedua tadi. Saya intai tengok telur, takde pulak yang ada najis.

” Telur tu dah dibasuh ke?”  tanya saya apabila masa sesuai dan tak ada pelanggan lain.

” Memang kami basuh dulu telur” jawab penjual berkopiah tu.

“A’ah bang, memang kami basuh”, sampuk kawannya.

Alhamdulillah.. dapat juga makan murtabak hari ni. kata hati

Saya beli dua murtabak daging satu, murtabak ayam satu. Makan untuk berbuka dan tinggal sedikit untuk bersahur.

Hari ni boleh la beli lagi kat situ.

Kepada abang-abang, kakak-kakak, makcik-pakcik yang jual murtabak ke, roti john ke, burger ke, tolong la. Basuh la telur ayam tu.

p/s bro denaihati ada cerita juga berkenaan telur tak basuh ni.

Pengalaman ke pejabat Pos Malaysia pada awal-awal tahun

Kalau boleh elakkanlah ke pejabat post pada awal-awal tahun. Sebab utamanya ialah ASB. Ramai pemegang akaun ASB akan ke pejabat pos untuk keluarkan atau kemaskini buku. Dividen ASB.

Pada 2 Januari saya ke post ofis pada jam 4:00 petang lebih. Nombor yang saya dapat 16XX, nombor semasa 13XX. Beza dalam 300.

Orang didalam tidak sampai pun 300 orang. Ramai yang dah balik, sebab letih menunggu. Walaupun ramai dah balik. nak menunggu sistem QMS (Queue management system tu panggil nombor satu persatu , pun akan mengambil masa). Apabila nombor dipanggil orangnya tiada, itupun dah ambil masa.

Walaubagaimanapun saya cuma perlu menunggu sehingga jam 5 sahaja. Satu jam juga tu. Sebab pada jam 5 kaunter ASB ditutup. Yang tinggal hanya beberapa orang yang ada urusan lain seperti urusan berkaitan roadtax dan lesen. Urusan selain ASB tamat pada jam 5.

Ada juga yang datang lewat beliau ke parking kereta cari nombor. ya lah, sebab ramai dah balik awal, nombor kadang-kadang mereka buang sahaja di parking. Kalau untung dapatlah nombor yang awal-awal. Tak perlu menunggu lama.

Biasanya saya akan elakkan ke pejabat pos ketika waktu puncak macam ni, tetapi disebabkan saya perlu juga kesana untuk urusan lesen dengan segera. Ke JPJ lagilah. Siap dah habis nombor.

Saya cadangkan pada awal-awal tahun, pemegang ASB tak perlulah untuk kemaskini akaun pada awal-awal, lewat seminggu pun apa salahnya. Bukan apa penat tu. Tunggu punya tunggu masuk jam 5 urusan ASB ditutup.

Pihak Pos Malaysia juga boleh memperelokkan lagi servis dengan cara membuat kaunter khas untuk urusan ASB untuk hari-hari puncak sahaja. Mungkin juga boleh menggunakan sistem QMS tersebut.

Apa-apa pun, pengajaran utamanya ialah, elakkan ke pejabat pos pada hari semakan dividen Amanah Saham.

 

 

Kerja Sendiri Atau Makan Gaji?

Kerja sendiri atau makan gaji? Ini merupakan satu persoalan yang akan bermain di minda bagi yang dah ada tanggungjawab untuk mencari rezeki buat keluarga. Ada macam-macam alasan untuk bekerja sendiri ataupun untuk makan gaji. Orang yang bisnes akan kata bisnes lebih bagus. Orang yang bekerja makan gaji akan kata makan gaji lebih baik.  Macam-macam alasanlah yang masing-masing boleh berikan.

Saya sekarang bekerja makan gaji. Pernah pada suatu ketika, terdetik juga fikiran untuk berhenti, semuanya disebabkan peluang yang di berikan oleh internet. Saya cukup sedar akan potensi blogging untuk mendapat duit yang banyak. Tapi saya masih bekerja makan gaji sampai sekarang.

Apabila direnung balik. Ianya berbalik kepada apa yang dicari dalam hidup. Kerja sendiri pun dapat pendapatan halal. Makan gaji pun halal juga.

Apa yang dicari sebenarnya ialah rezeki yang berkat dan hidup yang tenang (bagi sayalah). Tidak kesahlah mana jalan yang diambil.

 

Keseimbangan

Balance atau keseimbangan adalah sesuatu yang bagi saya sangat penting. Kalau tidak seimbang, kita boleh jatuh bila berjalan. Kalau makanan tidak seimbang, ianya akan menjejejaskan kesihatan. Kalau penggunaan masa tidak seimbang, ianya akan menjejaskan perkara penting yang perlu dibuat.

Contohnya, dalam mengejar kejayaan, kita kena juga seimbangkan masa supaya tidak terlebih kerja. Tiada gunanya bekerja siang-malam tapi keluarga terabai. Tidak boleh pula, terlebih bersama keluarga tetapi kerja terabai. Ketidakseimbangan cuma membawa masalah. Contohnya, kalau terlebih kerja sehingga kesihatan terabai, lambat laun akan menjadikan kita tidak produktif di tempat kerja, asyik sakit saja. Dah sakit tu susahlah nak ada masa berkualiti bersama keluarga.

Dalam hidup sudah tentu banyak yang ingin dicapai, dalam kerjaya, dalam menjadi jutawan tetapi tidak boleh pula terlalu mengejar sehingga lupa hidup selepas mati.

Pendek kata dalam hidup kita mesti seimbang.

Selamat cuti sekolah

Zulseffort.com ingin mengucapkan selamat bercuti kepada semua pelajar sekolah dan juga kepada cikgu-cikgu. Rehat sekejap sebelum bekerja dengan lebih tekun.

Kepada para ibubapa yang sibuk bekerja. Luangkanlah sedikit masa anda untuk anak-anak anda. Ini adalah peluang yang paling baik. Bawa anak balik kampung, atau pergi jalan-jalan kemana-mana tempat menarik.

Kepada yang melangsungkan perkahwinan pula, selamat pengantin baru kami ucapkan. Zulseffort.com pun ada menerima undangan kahwin, dapat pergi satu dua pun kira oklah kan? Nak pergi semua macam tak terlarat juga. Jauh-jauh pulak tu.

Cuma zulseffort.com ingin memberi nasihat kepada sendiri dan para pelawat blog ini, berhati-hatilah dijalan raya. Seronok bercuti bersama-sama anak dan keluarga jangan sampai berduka disebabkan kecuaian diri. Jangan lupa baca bismillah dan doa ketika hendak memulakan perjalanan. Kalau dah sampai, ke tempat di tuju, ucapkanlah syukur pula.

Selamat bercuti, semoga cuti ini memberi erti.

Masa Lapang Sebelum Masa Sibuk

Rushing betul dua tiga minggu yang lepas, ke hulu ke hilir, sebab banyak urusan. Malam ini pun balik kerja, pukul 8.00 malam dah tidur. Rehat sekejap. Terbangun pula malam-malam dan update blog sekejap.

Kalau berdasarkan jadual tahun ni, minggu ini merupakan minggu yang paling free setakat ini, minggu depan dan bila masuk bulan Jun 2012 lagilah sibuk. Minggu ini ialah minggu paling sesuai untuk membuat perancangan, menyusun atur strategi supaya masa digunakan dengan lebih efisyen dan target yang hendak dicapai dapat dicapai dalam waktu yang lebih cepat.

 

Mudahkan orang yang ingin membantu

Salam.

Dalam banyak perkara kita memerlukan pertolongan orang lain. Namun begitu sebenarnya sikap kita sendiri menyebabkan orang susah hendak menolong kita. Kita kadang-kadang meletakkan syarat tanpa kita sedari.

Saya ambil satu contoh.

A ialah seorang pelajar yang memerlukan duit dari abangnya B. B cuma ada akaun maybank dan menggunakan maybank2u. A cuma tiada akaun maybank. Setiap semester dua tiga kali A akan minta duit dimasukkan ke dalam akaun bank beliau. Beliau rasa itu OK dan mudah untuk beliau.

Tetapi sebenarnya cuba bayangkan B. B menggunakan maybank. B terpaksa keluarkan duit di Maybank, pergi ke ATM untuk masukkan duit kepada A. Kadang-kadang mesin Cash Deposit tu rosak. Kadang-kadang beratur panjang. Kadang kadang terpaksa berpusing-pusing cari parking dahulu. Tidak kira lagi dengan traffic light yang banyak sewaktu drive ke ATM.

Kesian B , nak menolong pun banyak sangat halnya.

Kalau A bijak, A akan meringankan beban B dengan cara membuka akaun maybank juga. Transfer dari akaun maybank ke akaun maybank menggunakan Maybank2u mengambil masa tidak sampai lima minit!