Twitter : Antara Follower dan Kawan

Salah satu ukuran penting bagi pengguna twitter ialah following dan follower. Following ialah ialah orang yang kita follow, manakala follower ialah orang yang follow kita.

Apabila kita follow seorang twitterer,  tweet twitterer tersebut akan masuk kedalam twitter stream kita. Begitulah juga sebaliknya jika orang follow kita.

Selain istilah follower dan following ada satu lagi istilah: “Friends”. Friends atau dalam bahasa melayunya ialah kawan atau senang cerita ialah orang yang saling follow memfollow. Walaupun begitu dalam realiti, istilah kawan ialah follow memfollow ini tidaklah begitu tepat. Tak semestinya yang tak follow balik itu bukan kawan, tak semestinya yang follow balik itu kawan. Janji conversation itu tetap berlaku.

Kita tengok dia punya

Dia tengok kita punya

Sama-sama tengok  tweetnya

Hehe..


Okey, berbalik kepada persoalan antara follower dan kawan ni, sebelum ini saya ada buat satu poll di blog lama pasal Follower atau Kawan ni.

Follower atau kawan mana satu jadi pilihan ?

Poll tersebut disertai oleh 24 orang respondent .. 19 orang pilih kawan, dan 5 orang memilih follower.  Saya ucapkan terima kasih kepada para respondan yang baik hati.  Jumlah respondannya tak ramai jadi tidaklah poll ini conclusive sangat.

Walaupun begitu undi lebih berpihak kepada berkawan ditwitter.

Komen – komen berikut menarik perhatian saya, saya percaya akan menarik perhatian anda juga.

bg sy la..sy lg suke kawan twitter yg ramai brbanding follower twitter sbb follower ramai pn tp kalau tak kenal takde guna gak..hehehe..so lg bagus ramai kawan twitter la.. [just my 2 cent] – @Mrx_Lonely

100% kawan beb! kalo ramai pengikot pon tapi x kenal aku rasa macam tah pape je.. aku sronok dgn twitter! dapat ramai kenal org yang leh di buat kawan.. twitter best! ngeheeeee! - @yashygsempoi

a’ah kalau tak kenal takde guna gak ye..  hehe twitter sememangnya best!

Aha.

Incik RestNrilekS pun suka tambah yang twitter yang berkawan sahaja. Incik RnR lebih rela dia tweet tentang pagi itu dia minum kopi ajer (walaupun bunyinya personal) dari dia banyak tweet tentang iklan.

La ni aku ni dah gatal tangan hari tuu dok main tweetlarge sampai terbanyak follower. Aku suka lagi hari tu yang aku cuma ada 100 followers sahaja, sebab hari tuu memang kira close-circle followers : )  - @talrasha2007

Baca tu, jangan cari follower semata-mata untuk iklan, en restnrileks tak suka.  Saya cukup  tertarik dengan istilah  Close Circle follower.

Ohh .. diihighlight pula kelemahan menggunakan sistem ,  tweetlarge untuk dapat follower. Saya setuju!

Kawan kita ni pula menekankan aspek kualiti vs kuantiti

aku rsa ni prblm kuantiti & kualiti. aku lbh prefer kualiti, lg bgus ada 10 org followers yg smuenye bleyh bkomunikasi drpd 10000 org follower yg x bkmunikasi & xberi tweet yg bmanfaat lgsg. ^_^@aenaz
Memang tak guna kalau kita ramai followers tapi sorang pon tak bagi respon kat tweets kita…
Jadi, aku sokong kawan ramai! yeee…Long live twitterville
! – @zalawajik
ada 1000 follower responsenya kosong nak buat apa kan?  Wah..  zulseffort pun nak jadi follower berkualiti jugaklah, baru berguna, dak gitu?
Dalam banyak-banyak komen, ada satu komen sahaja yang kelihatan sedikit kontra.
tak kisah r xda kawan kat twitter..
yg penting boleh cashout churp2 cepat2…huhuhuhuhu
of course ramai kawan lagi best…
itulah fungsi laman sosialkan…
– @kentank91
Walaupun begitu beliau turut bersetuju yang ramai kawan lagi best, tetapi bagi pencari duit melalui twitter macam beliau (dan saya) twitter follower tentulah menjadi  keutamaan. Oh!  Saya sedang  menunggu cek cashout pertama daripada churp-churp.
Ada lagi komen-komen menarik yang tak saya tulis disini, maklumlah kan panjang berjela pulak post ni.
Berkenaan dengan follower atau kawan ni lagi, ada baiknya kalau kita berfikir kembali, apa tujuan kita follow, apa tujuan kita mahu difollow, apa tujuan follower kita follow kita?
Dalam kes bertanya soalan di twitter, tentulah yang dapat lihat soalan tersebut ialah follower mereka, dan yang menjawab juga tentulah follower. Dalam kes ini, siapa yang follow siapa sebenarnya?
———-
zulseffort – Pernah terbaca lebih kurang : Orang  yang berjaya bila diberi 2 pilihan yang sama-sama untung , mereka akan pilih kedua-duanya!

35 responses

  1. Bayangkan suatu hari apabila kita ada follower yang ramai mungkin 1juta orang kita boleh offer untuk iklankan peluang bisnis. Katakan kita charge RM10 utk 1 tweet dan tweet kita tu menghasilkan income lumayan kepada pengiklan tersebut. Pasti kita kan upkan nilai iklan kepada nilai yg lebih tinggi. Dan jika mampu membantu ramai pengiklan sudah pasti ramai yang akan berebut-rebut iklan kepada kita dan tak mustahil suatu hari satu tweet boleh berniali RM1000 atau lebih tetapi ini semua hanya layak digunakan kepada mereka berJIWA bisnis tapi kalau hanya nak bersosial ni semua tak penting.

    Banyangkan suatu hari nanti.
    .-= denaihati´s last blog ..Tak sangka ramai yang memilih HIDUP BERANI UNTUK GAGAL =-.

    • salam umi :) hrm.. nak guna twitter ni senang sahaja asalkan umi tau bahasa twitter. Umi boleh rujuk http://twitip.com untuk tip-tip berkaitan twitter. Ada apa-apa yang umi tak faham umi boleh hantar direct message ke twitter saya :) . InsyaAllah ada masa saya akan tulis pasal basic twitter ni. Kalau ada twitterer lain yang berpengalaman pun boleh jadi guest blogger disini. :)

    • hi kenwooi, welcome here.. :) , LOL .. the same goes to me , my friends do not tweet and a few of them have blog, but I found new wonderful friends from blogging and tweeting :)

    • ada lagi.. tapi tak formal… geng RT ada bagusnya tetapi ada juga kekurangannya… sebut pasal RT.. saya tengah draft satu post pasal RT, tapi tak taulah bila dapat postnya… :D , ada 12 post dalam draft sekarang ni, tapi semuanya masih belum dalam kategori layak di publish.. tengoklah bila ada masa :D

      • betul kena cari geng yg content nya bagus. kalau nak buat bagitau bro, aku ade projek baru ngan mohdisa ni. RT penting utk growing blog baru :P

        • hehe.. sure , memang akan dibagitau.. project apa? retweet circle kah?

          RT bukan sahaja penting untuk blog baru tapi untuk twitterer baru juga.. akan di explain lanjut dalam post tersebut.. :D

  2. aku rasa dua2 penting..
    kawan dan follower…
    follower leh ajdi kawan..
    kawan boleh ajdi follower..
    so, aku vote dua2..
    papepon Twitter memang best..
    aku rasa cam takyah ade awek pun takpe..
    semuanya aku luahkan kat twitter jer..
    pastu ade orang respon..
    walaupun jauh tapi dekat di hati..
    Twitter leh tweet di mana mana..
    dia ada sentiasa bersama aku..

  3. kalau follower tu memang ramai, kawan tp bg aku kawan lebih ramai. tak kisah dia jadi follower aku atau tidak. friends is better than follower, sbb kebanyakkan follower sekarang ni mengharapkan org lain akan follow dia balik. hurm
    .-= mohdisa´s last blog ..Satu Emas Satu Perak Dua Gangsa =-.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

CommentLuv badge